[ 2015.04.30. by difeadmin 0 Comments ]

A Kálló összeköt

Írta: Daku Attila

Egyesületünk segítséget nyújtva a helyi általános iskolának Föld napi környezetvédelmi akcióban vett részt.

Az iskola épülete előtt gyülekező tanulókból a csapatvezető nevelők vezetésével 4 csapat alakult. Miután a szemétszedést szervező Derecske Ifjúságáért Egyesület képviselője, Máté József kiosztotta a kísérő nevelőknek a szükséges zsákokat és kesztyűket, röviden ismertette a délután pontos programját. Felhívta a fiatalok figyelmét a lehetséges veszélyhelyzetek elkerülésére.

14 órakor az első csapat nekivágott a kerékpártúrának. Őket 5 percenként követte a többi csapat. A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében a Derecskei Polgárőrség a 47-es főúton a gyalogátkelő lezárásával, gépkocsis felvezetéssel és a csapatok kerékpáros kíséretével volt segítségünkre.

A Konyár felé vezető műútról lefordulva a Kálló-patak partján az akadályverseny első állomásán a Derecskei Jóbarátok Nyugdíjas Klub tagjai várták a gyerekeket. Ők a gyógynövények jótékony hatásaival és a növények termesztésével kapcsolatosan tettek fel kérdéseket. 

A második állomáson a Derecskei Szivárvány Néptáncegyüttes egyik tagja, iskolánk volt diákja várta a csapatokat. Itt olyan dalokat kellet gyűjteni, melyben növények vagy állatok nevei szerepeltek.

A Derecskei Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai az akadályverseny harmadik állomásán, a Föld napjához kapcsolódó kvízkérdésekkel várták diákjainkat.

A negyedik állomáson a vadőr feladványát egy önként jelentkezőnek kellett megoldani. Ez tovább fokozta a jó hangulatot, hiszen a vadász öltözéket kellett időre felvenni. Az akadályok teljesítése előtt, közben és után csapatonként került sor a szemétgyűjtésre. Örömmel nyugtáztuk, hogy alig volt eldobált hulladék. A kiserdőbe beérkező csapatok a mentlevelüket leadva átvették a Szatmári Ízek Kft által felajánlott almákat és rostos ivóleveket.

Rövid pihenő után a tépei gyerekek is megérkeztek a kiserdőbe, és elkezdődhetett a várva várt számháború, aminek levezetését Máté József, kosárlabda edző vállalta magára. Közben a szülők segítségével a diákönkormányzat vezetője összesítette és kihirdette az eredményeket. A csapatok „A Bocskai Iskoláért” Alapítvány támogatásának köszönhetően pizzautalványokat kaptak ajándékba. Visszafelé szintén a polgárőrség segítségével egy másik útvonalon érkeztek meg a résztvevők az iskolához.

Az eseményről készült video az alábbi linken megtekinthető: