Út a sikerig

avagy a kosárlabdasport derecskei története

 

2004 tavaszán egy kosárlabdát kedvelő baráti társaság úgy döntött, közös edzéseket szerveznek a helyi gimnáziumban. Nyárra megfogalmazódott az ötlet: legyen a városnak egy önálló kosárlabda csapata.

“Utcai kosarasok voltunk, a pályán éltünk és nőttünk fel, amire nagyon büszkék vagyunk. Mindent egyedül tanultunk meg, edzői, mentor támogatás nélkül. Egy ellenségünk volt az pedig a hideg. A tél beköszöntével nem volt számunkra terem, addig játszottunk míg szinte le nem fagytak az ujjaink, de ez nem volt számunkra elég. Jobban akartunk kosarazni és tettünk is érte!” – emlékszik vissza Pápa Krisztián az Egyesület alapítója.

Így született meg többfunkciós céllal a Derecske Ifjúságáért Egyesület, kosárlabda, táborozás, környezetvédelem – tevékenységi körökre építve. Kezdeti célként a létszám növelését, az utánpótlásbázis felépítését tűztük ki.

2006- tól jöttek a sikerek, az első aranyérmek, amelyek fokozták a motivációt. A felnőttek és az utánpótlás csapatok is dobogós helyezést szereztek évről-évre. 2011-től a Derecske Ifjúságáért Egyesület Kosárlabda Csapatának új neve DIFE KK lett.

Mérföldkő volt, mikor 2016-ban Derecske Város Önkormányzatával együttműködve és az egyesület TAO pályázatának köszönhetően a Városi Sportcsarnokban felújították a parkettát és korszerű hidraulikus kosárpalánkokat szereltek fel. 2017-ben 18 személyes kisbusz, multifunkciós eredményjelzők kerültek beszerzésre.

2019-ben került átadásra az eddig elért legnagyobb sikernek számító DIFE kosárliget. Az uszoda mögötti, régi aszfaltpálya professzionális világszabvány burkolatot kapott, melyen 2 teljes kosárpálya és 2 bemelegítő pálya található. Az Önkormányzatnak köszönhetően a lelátó is megújult, így valóban egy nagyon egyedi és hangulatos liget alakult ki. A kosárliget átadó napján, ünnepélyes keretek között, a DEAC-Debreceni Kosárlabda Akadémia szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Derecske Ifjúságáért Egyesülettel. Ennek köszönhetően Derecskén, egyedülálló módon, kosárlabda életpálya modellt tudunk nyújtani a játékosok részére.

Szintén ebben az évben létrejött a Dife erdő, ahol közös összefogással 150 fát ültetettünk el.

2021-ben Berettyóújfaluban is elindítottuk a kosárlabda edzéseket, így már két városban írtunk sporttörténelmet egy új csapatsport alapításával.

Jelenleg közel 150 játékos, 7 edző, 7 csapat alkotja a kosárlabda szakosztályt. Emellett ping- pong tevékenységgel, rekreációs gyerektáborok, környezetvédelmi akciók szervezésével is foglalkozunk.

Jövőre nézve célunk az utánpótlás korosztály erősítése.  Fontosnak tartjuk a DIFE brand folyamatos építését és minél több támogató bevonását céljaink megvalósítása érdekében. A vezetőség, a játékosok és családjuk közös munkájából egy gyümölcsöző, dinamikusan fejlődő sportágat építettünk fel.