Út a sikerig

avagy a kosárlabdasport derecskei története

 

2004 tavaszán egy baráti társaság, úgy döntött, mint a kosárlabdasport kedvelői, hogy közös edzéseket szerveznek a helyi gimnáziumban. Nyárra megfogalmazódott az ötlet, miszerint: legyen a városnak egy önálló kosárlabda csapata.

“Utcai kosarasok voltunk, a pályán éltünk és nőttünk fel, amire nagyon büszkék vagyunk. Mindent egyedül tanultunk meg, edzői, mentor támogatás nélkül. Egy ellenségünk volt az pedig a hideg. A tél beköszöntével nem volt számunkra terem, addig játszottunk míg szinte le nem fagytak az ujjaink, de ez nem volt számunkra elég. Jobban akartunk kosarazni és tettünk is érte! – emlékszik vissza Pápa Krisztián az Egyesület alapítója.

Így alakult meg a többfunkciós céllal alapított Derecske Ifjúságáért Egyesület, kosárlabda, táborozás, környezetvédelem – tevékenységi körökre építve.

Teljesen a nulláról indultak a kezdeményezők, a későbbi sikerekért komolyan megküzdöttek. Célul a kezdetekkor, a létszám növelését, az utánpótlásbázis felépítését tűzték ki.  Egyre nőtt és erősödött a felnőtt keret és egy utánpótlás csapat helyett kettő indult, mert olyan nagy volt az érdeklődés.

2006- tól aztán jöttek a sikerek, az első aranyérmek, amelyek nagy hajtóerőt adtak a csapatnak. A felnőttek és az utánpótlás csapatok is dobogós helyezést szereztek évről évre.

2011-re elérte a kosárlabdacsapat azt, hogy városunkban ismerik a kosárlabdát, ettől az évtől a Derecske Ifjúságáért Egyesület Kosárlabda Csapatának új neve DIFE KK lett.

Az infrastruktúrát is folyamatosan fejlesztették.

Mérföldkő volt, mikor 2016-ban Derecske Város Önkormányzatával együttműködve, az Egyesület TAO pályázatának keretében sikerült megvalósítani a Városi Sportcsarnok parkettafelújítását, és két új, professzionális kosárlabda palánkot, illetve egy multifunkcionális eredményjelzőt is sikerült beszerezni.

2017-ben egy saját 18 személyes buszt is tudtak vásárolni. Ebben az évben sikerült az egyesületnek beszereznie két multifunkciós eredményjelzőt beszerezni, melyek a Városi Sportcsarnokba kerültek feleszerelésre.

2019-ben került átadásra az eddig elért legnagyobb sikernek számító DIFE kosárliget, amely az uszoda mögötti, régi aszfaltpálya professzionális világszabvány burkolattal való ellátásával valósult meg. 2 teljes kosárpálya és 2 bemelegítő pálya található rajta, illetve az Önkormányzatnak köszönhetően felújításra került a tribün is, így valóban egy nagyon egyedi és hangulatos ligetté vált. Szintén ebben az évben a Dife erdő is létrejött, ahol 400 fa került elültetésre.

Munkájuk elismeréseként a kosárliget átadó napján, ünnepélyes keretek között, a DEAC-Debreceni Kosárlabda Akadémia szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Derecske Ifjúságáért Egyesülettel. Ennek az együttműködésnek köszönhetően Derecskén, egyedülálló módon egy kosárlabda életpálya modellt tudnak nyújtani a játékosaik részére. Lehetőséget biztosítva az élsportra illetve a tanulásra. Jelenleg közel 100 játékos, 7 edző, 7 csapat alkotja a kosárlabda szakosztályt. A kosárlabda mellett ping- pong tevékenységgel, rekreációs gyerektáborok, környezetvédelmi akciók szervezésével foglalkoznak.

Jövőre nézve célunk a térségből az utánpótlás korosztály erősítése.  Fontosnak tartják a DIFE brand folyamatos építését, ezzel együtt minél több támogató bevonását a céljaik megvalósítása érdekében. A vezetőség, a játékosok és családjaik közös munkájából, egy gyümölcsöző, dinamikusan fejlődő sportágat építettek fel, amellyel méltán kivívták az elmúlt 15 év alatt a város elismerését.